La Pilota com a tradició



Benvinguts de nou a aquest espai on el que fem és compartir històries en relació a l'esport. En aquest cas, he parlat amb un amic del meu poble, el Real de Gandia, per saber els seus inicis com a pilotari. Ell és Jordi Calabuig, un jove de 22 anys que actualment disputa partides cada cap de setmana. Hem pogut saber que, per a ell, la pilota valenciana és una tradició: "Jo veia a ma uelo jugar, veia a mon pare també els caps de setmana jugar al trinquet i, aleshores, tu el que vols fer és el mateix, agafar una pilota al trinquet i no parar de pegar-li". Aquestes són les paraules que més van destacar durant la conversa que vam tindre, un xiquet que el que volia era fer el mateix que la seua familia. 

Aleshores, arribem a un punt on reflexionem sobre què és el que ha passat amb la pilota valenciana, un joc on ell de menut gaudia a més no poder, però que els xiquets i xiquetes de hui en dia, tan sols saben un poc d'ella. "La pilota no s'ha guanyat a pols deixar de ser l'esport per excel·lència, sinó que hi han altres esports que han pogut amb ella", aquestes són les paraules del jove, qui afirma saber que la pilota valenciana ha lluitat i continua lluitant per ser el que era, l'esport que unia a milers de persones cada cap de setmana al trinquet. 

Hui en dia sabem que els negocis són fonamentals, i la pilota valenciana s'ha quedat enrere en publicitat i recursos econòmics. És molt problable que aquestes siguen les causes més destacades de la decadència de la pilota, ja que un exemple molt clar el trobem a que actualment es retransmeten poques partides per la televisió, o millor dit, cap. 

"La Pilota Valenciana no deu adaptar-se a l'actualitat, és un joc tradicional i no ha de canviar la seua forma de jugar". Amb aquestes paraules arribem a una situació que ens fa reflexionar sobre els jocs i la forma de jugar d'abans, i la forma de fer-ho a l'actualitat. Anteriorment, els nostres avantpassats podien passar-se hores i hores jugant amb els amics al carrer, això si no havien d'anar a teballar, ja que sabem que de petits ja anaven a collir o a ajudar als seus pares. Jocs com el "Sambori" o "Xurro va" han passat a la història, i coneguem cada vegada més les causes. Les noves TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) ocupen un paper fonamental al nostre dia a dia, però també han sigut, i són, la causa per la qual els xiquets i xiquetes de hui en dia ja no juguen de la forma que ho feien abans. Ja que ells utilitzen aquest recurs de forma inadequada.

Actualment, aquest tipus d'aparells i recursos per a passar el temps afecta molt a la integració social. La forma de relacionar-se entre els amics, o entre altres persones, ha variat molt en els ultims 15 anys. Hem de tenir en compte que les noves TIC són una ferramenta que ens ajuda en tots els aspectes, però si no rebem una bona educació en competència digital, és probable que en un futur les conseqüències siguen pitjors.

Al meu poble, aquests són dos dels carrers que s'utilitzen per a jugar a pilota. 

La meua proposta com a futur docent seria que cada alumne, acompanyat per alguna persona que enten sobre el joc de pilota, anara a veure alguna partida prop del seu poble o ciutat. D'aquesta forma, estarien més a prop d'aquest joc i sabrien molt millor com es juga.

Comentaris

  1. Bon dia Lluís, aquesta entrada està molt completa, m'ha agradat molt que hages pogut fer una entrevista a un pilotari jove que continua amb la tradició de la seua família, poder llegir paraules de la mà d'un professional és el que necessitem per a adonar-nos que no hem de deixar pedre aquest esport de la nostra Comunitat. A més, m'ha agradat molt veure les imatges del teu poble, ja que jo sóc de Gandia i he tingut l'oportunitat de passar per eixos carrers.
    Per últim, dir-te que el contingut és molt complet, el llenguatge i l'ortografia són les correctes, en aquesta entrada la nota que el pose és un 10.

    ResponElimina
  2. Hola, Lluís. M'ha semblat molt interessant que hages tingut l'oportunitat de parlar amb un pilotari, ja que d'aquesta manera has aconseguit que nosaltres podem conéixer el seu punt de vista.
    També m'agradaria destacar la forma en la qual has redactat l'entrada, molt correcta i amena.
    La nota d'aquesta entrada és un 10, enhorabona.

    ResponElimina
  3. Hola Lluís! Quina sort tindre l'oportunitat de conversar en un pilotari! D'aquesta manera ens has pogut traslladar des de la seua perspectiva el que pensa sobre la pilota. A més, has utilitzat una correcta adequació i un vocabulari adequat.
    La nota d'aquesta entrada és de 9,5.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Un dia al trinquet

Jocs tradicionals vs Moderns

Kickball