L'esgrima a l'escola

Aquesta vesprada hem realitzat una sessió molt atractiva i dinàmica relacionada amb un esport que mai havia practicat, l'esgrima! Per començar, ha vingut a impartir la sessió una professional d'aquest esport. Aleshores, ha pogut compartir amb nosaltres anècdotes i experiències que ha viscut al llarg de la seua trajectòria esportiva que ens han interessat molt.

En primer lloc, si que coneixia aquest esport, però mai l'havia practicat, i menys a l'entorn educatiu. He de destacar que ha suposat una pràctica molt activa, que ens ha permet a tota la classe divertir-nos tant de forma individual com col·lectiva. La varietat de jocs i activitats que poden sorgir arrel d'aquest esport ens permet als docents introduir qualsevol tipus de competència i, a més a més, treballar gran varietat d'objectius i continguts a les sessions. Mai havia pensat que un joc com aquest poguera practicar-se a l'escola, ja que la meua experiència en relació a aquest ha sigut nul·la. Però, gràcies a la sessió viscuda aquesta vesprada, tinc molt clar que en la meua futura docència vaig a incloure-la a la meua programació, sense dubte.

En segon lloc, segons el Decret 108/2014, considere que l'esgrima es pot treballar en els següents blocs:

- Bloc 1: Coneixement corporal i autonomia.

- Bloc 2: Habilitats motrius, coordinació i equilibri. 

- Bloc 4: Activitat física i salut.

- Bloc 5: Jocs i activitats esportives.

Pense que es pot treballar en aquests quatre blocs ja que està relacionada en cadascún d'ells. L'esgrima és un esport que complementa tant la motricitat com l'exercici físic, aleshores podem dir que la seua pràctica és molt completa. A banda, opine dues coses en referència als cursos d'aplicació. Opine que l'esgrima pots aplicar-la a qualsevol curs, però amb objectius i dificultats molt diverses. En primer de primària tan sols treballaries el coneixement de l'espai mentre a sisé de primària treballaries l'esport al complet. Aleshores pense que, per treballar l'esport al complet pots dur-ho a terme en quart, cinqué i sisé. Però, practicar col·locació, motricitat i moviments relacionats amb l'esgrima pots dur-ho a terme en qualsevol curs. 

En tercer lloc, durant les activitats i jocs que vam practicar vam poder observar que aquestes es poden dur a terme amb materials com poden ser pilotes de tenis, mocadors, pilotes més grans, etc. A més, per poder practicar no és necessari comprar una espasa, nosaltres també la podem fabricar. A banda de l'explicació que ens va facilitar la mestra, al següent enllaç trobem també una altra forma amb materials distints per a poder fabricar nosaltres mateixos la nostra espasa d'esgrima. 

Per últim, vaig a explicar tres jocs d'esgrima, en concret per a cinqué curs de primària. 

El primer, ja que l'esgrima es tracta d'un joc en el has d'atacar però també defendre, anem a realitzar aquest joc d'animació. Primer, marquem un territori quadrat de 100m quadrats (10m x 10m). Cada alumne té una pilota de bàsquet, que ha d'anar botant-la per dins del territori marcat. L'objectiu és el següent: tirar fora del territori marcat les pilotes de la resta dels companys. Per poder fer-ho, has de deixar la teua pilota i has d'anar a tirar la del company, però amb molta cura ja que si deixes la teua pilota sense vigilància també te la poden tirar. L'alumne que conseguixca quedar-se dins al territori amb la seua pilota guanya. Aquest joc pot tindre una duració d'entre 5-8 minuts, depenent de la quantitat de vegades que vulguem realitzar-lo.

El segon joc tracta el següent: Els alumnes van a ficar-se per parelles, ocupant tot l'espai permés del gimnàs o pati. Cada alumne es col·locarà en posició i ha de ficar-se un mocador a la cintura davant de la cama adelantada. A la veu de JA! cada participant ha de llevar el mocador al seu contrincant. Cada vegada que lleve el mocador és un punt, el participant  que arribe a 5 punts guanya. L'objectiu principal d'aquesta activitat és aprendre i millorar la tècnica dels peus i la motricitat relacionada amb l'esgrima. Aquest joc pot tindre una durada d'entre 25-30 minuts, ja que podem alternar les parelles i que els alumnes realitzen partides contra companys diferents. 

Finalment, per tornar a la calma, podem realitzar un joc per afinar la punteria. Ajuntarem els alumnes en grups de 5, cada grup farà una fila i a 5 metres del grup col·locarem una pica. L'objectiu de l'activitat és el següent: L'alumne situat el primer de la fila tindrà 3 aros menuts, ha de ficar-se en posició d'esgrima i donant un pas amb aquesta tècnica ha de llançar l'aro i intentar introduir-lo dins la pica. Una vegada ha llançat els tres, va a recollir-los i li'ls dona al següent company. Aquesta activitat té una durada de 5-8 minuts. 



Comentaris

  1. Bon dia Lluís, en primer lloc dir-te que gràcies per aquesta entrada, ja que amb el que contes he pogut imaginar-me el que vas viure a aquesta sessió, perquè nosaltres no vam tindre l'oportunitat.
    En segon lloc, pense que l'entrada està molt completa, has introduït un vídeo per a complementar el post i per últim, les propostes que ens fas per a dur l'esgrima a l'aula de primària són molt completes i m'han agradat molt. La nota que el pose en aquesta entrada és un 10.

    ResponElimina
  2. Hola, Lluís. Quina sort vau tindre! La veritat que és un esport que sempre m'ha cridat l'atenció i em sembla que vau tindre l'oportunitat de vivenciar una classe molt interessant segons el que comptes. Espere que en un futur pugues portar aquesta proposta a la teua aula.
    M'ha agradat molt aquesta entrada, ja que has transmés molt d'entusiasme.
    La nota és un 10, enhorabona.

    ResponElimina
  3. Hola Lluís!

    A l'igual que he comentat a una companya teua, de llegir aquesta entrada m'han entrat ganes de practicar l'esgrima! M'haguera encantat formar part d'aquesta sessió la veritat. Les possibilitats d'aquest esport són molt amplies i per com has redactat aquesta entrada es nota que t'ha agradat dur a la pràctica aquest esport tan singular
    En conclusió, aquesta entrada m'ha encantat i és per aquest motiu que la puntuació és de 10! Enhorabona!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Un dia al trinquet

Jocs tradicionals vs Moderns

Kickball